mandag den 12. marts 2018

Du får aldrig tid til at skrive den bog – Vil du det nok, tager du dig tiden!

”Ja, og så skal jeg jo skrive den der bog, engang når jeg får tid til det.” Det er en sætning jeg har hørt mange gange, og i mange forskellige variationer.  Jeg møder mange, der drømmer om at skrive en roman engang, og det synes jeg er alle tiders. Men ligesom alt muligt andet her i verden sker det ikke af sig selv. Man må tage et valg. Et af dem er, at finde tiden til at gøre det.
For tiden opstår aldrig. Du vil altid have noget andet, der også presser. Om det så er noget arbejde, en opvask, et barn, der skal hentes i børnehaven eller bare den der Netflix-serie, så er vi menneskers liv kendetegnet ved, at vi aldrig løber tør for ting at nå.
Vi har alle 24 timer i døgnet – I stedet for at tro at de skal udfyldes, så tænk i stedet på at der skal ryddes op i dem. Du har sikkert indhold til 72 timer, men du har stadig kun de 24. Hvad er vigtigst for dig?
 
 
 
De to vigtigste tidsslugere før skrivningen
Arbejde er selvfølgelig vigtigt, det giver mad på bordet – går du i skole, er det det, der giver SU, og dermed mad – så den kan ikke slettes. Der røg 8 timer.
De fleste mennesker har brug for et gennemsnit af 7 timers søvn. Har du brug for mere eller mindre, retter du selvfølgelig det til.
Regner man de to tal fra er der derfor nu kun 19 timer tilbage. Sådan! 19 timer til at skrive, det kan man jo godt presse ind, ikke?

 
Alt det andet
  • Det er svært, for der er jo også transport til og fra skole og arbejde, det tager tid.
  • Der er også indkøb og madlavning/spisning.
  • Der er familie og venner.
  • Interesser fylder sikkert også en del i dit liv, og forfattere plejer at have mange udover lige skrivningen.
 

Det er dit valg – men det skal være et valg!
 
Som du nok kan høre, så er der ikke nogen let måde at få tid til at skrive. Det handler om at give sig tid til det. Sig til dig selv: Det her, det er noget jeg gerne vil!
 
Og så skal du finde ud af hvornår du skriver bedst. Er det om aftenen? Er det om morgenen? Og hvordan passer det med dit job og liv?
 
Skriver du bedst lige præcis når du er på arbejde, så må du enten bryde den vane, eller finde dig et andet arbejde. Betragt det som en beslutning om hvor meget du egentlig gerne vil være forfatter.
 
Har du lang transporttid, så overvej om du kan udnytte denne. Jeg er stor fan af tog og busser for man kan arbejde på sådan en tur. Pludselig bliver 45 minutters transporttid til 45 minutters skrivning.
 
Og gør det til en rutine. Skriver man kun en gang imellem når man lige har lyst, så opbygger du ikke en rutine, og dit sprog kommer ikke ”i form”. Du kan heller ikke løbe en maraton ved bare at træne en gang om måneden når du lige har lyst.
 
 
Skrivearbejdet kræver dedikation. Er du villig til at give det?
   God skrivelyst
Bjarke